Predseda BBSK Marian Kotleba nakladá s verejnými peniazmi ako s osobným účtom

Tlačová správa
Banská Bystrica, 30. mája 2017

Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) pretláča dotácie pre svojich spolustraníkov a sympatizantov. Zasahuje do rozhodovania poslancov zastupiteľstva a blokuje peniaze v hodnote 170-tisíc eur, ktoré sa mali prerozdeliť pre viac ako 100 žiadateľov v okresoch Zvolen, Krupina a Detva.

Je koniec mája a folklórne súbory, malé obce či mládežnícke športové kluby v troch okresoch Banskobystrického kraja stále čakajú na dotácie, ktoré prerozdeľujú poslanci zastupiteľstva BBSK. Financie sú určené na verejnoprospešné účely a poslanci ich prerozdelili už v marci.

„Marian Kotleba svojvoľne zasiahol do prerozdelenia, ktoré schválila väčšina poslancov,“ hovorí Stanislav Horník, nezávislý poslanec zastupiteľstva BBSK. V okrese Detva spolu s poslancom Jánom Šufliarskym neschválili dotáciu pre strelecký klub, čo sa nepáčilo tretiemu poslancovi tohto okresu Miroslavovi Sujovi. Ten strelnicu vlastní, navyše konateľom súkromnej firmy, ktorá pre strelecký klub žiadala dotáciu, je Peter Kulič. V parlamentných voľbách kandidoval ako číslo 30 za stranu Kotleba - ĽS NS.

Suja, ktorý je pravou rukou Mariána Kotleba v krajskom zastupiteľstve, predložil vlastné rozdelenie dotácií pre okres Detva. „Na základe neho si súčasný predseda BBSK zavolal do Vígľaša všetkých žiadateľov a sľúbil im sumy podľa Sujovho prerozdelenia. Viac dostali spriaznení žiadatelia, vrátane streleckého klubu v Detve,“ opisuje celú kauzu Stanislav Horník.

Marián Kotleba tak urobil napriek tomu, že nemá právo prerozdeľovať tzv. poslanecké dotácie, o ktorých rozhodujú poslanci v jednotlivých okresoch. Aby nebolo pochýb, oprávnená komisia, zložená z poslancov okresov Zvolen, Detva a Krupina, podpísala rozdelenie s kompromisnou výškou dotácie pre strelecký klub. Tá bola oproti návrhu poslanca Suju značne znížená. Z desiatich poslancov podpísali návrh deviati, proti sa postavil opäť iba Suja.

Predseda kraja Marián Kotleba však má právomoc podpísať zmluvy so žiadateľmi na základe väčšinového rozhodnutia poslancov a uvoľniť peniaze vo výške 170-tisíc eur. Jediným dôvodom, prečo tak doteraz neurobil, je, že jeho sympatizanti nedostali dotácie vo výške podľa jeho predstáv. Za rukojemníkov drží viac ako 100 žiadateľov v okresoch Zvolen, Detva a Krupina, ktorí doteraz nedostali potrebné financie na uskutočnenie verejnoprospešných podujatí v kraji.

O peniaze prišiel v minulosti aj Domov sociálnych služieb Slatinka v Lučenci

Nie je to prvýkrát, čo súčasný predseda BBSK Marián Kotleba narába s verejnými financiami kraja ako s osobným účtom. Podobným prípadom bolo aj nepodpísanie spolufinancovania dotácie z eurofondov v roku 2014 pre Domov sociálnych služieb Slatinka v Lučenci. Kvôli tejto svojvôli ostali ľudia s ťažkým zdravotným postihnutím v nevyhovujúcich priestoroch na periférii mesta Lučenec. Napriek tomu, že priamo v Lučenci bola pripravená budova a projekt na rekonštrukciu.

„Z vlastnej skúsenosti viem, že to, kto vedie náš kraj, má priamy dopad na životy konkrétnych ľudí - často tých najzraniteľnejších. Chcem zmenu. Preto som sa rozhodla podporiť Jána Luntera a byť súčasťou jeho tímu Pre dobrý kraj. Pán Lunter je pre mňa garanciou toho, že peniaze z rozpočtu kraja a eurofondov budú použité na pomoc ľuďom v kraji, ktorí to naozaj potrebujú,“ dodala na záver riaditeľka Domova sociálnych služieb Slatinka v Lučenci.

Ján Lunter: Vyzývam predsedu kraja, aby sa zachoval zodpovedne

Podľa kandidáta na predsedu BBSK Jána Luntera môžu na vzniknutú situáciu doplatiť opäť iba občania tohto kraja. „Vyzývam predsedu kraja, aby sa zachoval zodpovedne a nespôsobil situáciu, na ktorú by doplatili opäť len ľudia v našom kraji,“ povedal Ján Lunter.

„Ďakujem pani Nincovej aj pánovi Horníkovi za ich odvahu a vytrvalú prácu pre ľudí v našom kraji. Práve ľudia ako oni ma presvedčili, že by som mal kandidovať. Dnes viem, že máme dobrý plán a silný tím, ktorý je zárukou jeho poctivého plnenia. Keď sa nezľakneme, dokážeme spolu priniesť zmenu pre náš kraj,“ dodal na záver kandidát na predsedu BBSK Ján Lunter.

Tlačová správa vo formáte MS Word

Kontakt pre média: